Budjetointi

Budjetti on yrityksen strategia lukujen muodossa

Budjetti on yrityksen varoihin liittyvä toimintasuunnitelma, joka kertoo mistä rahat tulevat sekä mihin ja kuinka paljon sitä voidaan käyttää kuluvan budjettikauden aikana, joka voi yrityksesi liiketoiminnasta riippuen olla joko esimerkiksi tilikausi, kvartaali, kalenterikuukausi tai pitkäaikainen, muutaman vuoden jakso.

Mistä aloittaa budjetointi?

Itse budjetointiprosessi alkaa ensin siitä, kun määritellään valitulle budjetointikaudelle taloudellinen tavoite, eli usein tulos. Budjetointiprosessi muodostuu osabudjeteista, jotka yhdessä muodostavat pääbudjetit. Osabudjetteja ovat esimerkiksi myyntibudjetti tai budjetti muuttuvista kustannuksista. Osabudjettien pohjalta laaditaan pääbudjetit, joita ovat tulos-, kassa-, ja tasebudjetti.

Budjetointitapoja on hyvin paljon erilaisia. Budjetointiprosessi alkaa aina kartoittamalla paras tapa laatia budjettia juuri sinun yrityksellesi. Budjetointitapoja ovat esimerkiksi kiinteä budjetti, jossa budjetti lukitaan usein seuraavaksi tilikaudeksi jo edellisen tilikauden lopussa, eikä tätä lähdetä enää korjaamaan matkan varrella. Kiinteää budjettia seurataan vain tilikauden aikana ja sitä verrataan tilikauden toteumaan. Kiinteä budjetointi sopii yrityksille, joilla erilaiset suhdannevaihtelut eivät vaikuta liiketoimintaan. Kiinteä budjetti sopii myös yrityksille, joiden toiminta perustuu pitkiin sopimuksiin tai tilauksiin, joiden pohjalta tulojen sekä menojen ennustettavuus on helppoa.

Toinen yleinen budjetointimuoto on rullaava budjetti. Rullaava budjetti voidaan päivittää esimerkiksi kuukausittain tai neljänneksittäin, sen mukaan mikä soveltuu juuri sinun liiketoimintaan. Rullaava budjetti on paras valinta yrityksellesi, mikäli toimintasi on projektiluontoista tai liiketoimintasi poikkeaa kuukausittain suuresti. Meillä on kokemusta erilaisista budjetointiin liittyvistä työvälineistä sekä tavoista. Mielellämme olemme mukana laatimassa oikeanlaista budjettia juuri teidän yrityksellenne sopivalla tavalla.

Usein kysytyt kysymykset budjetoinnista

Tulevaisuuden tavoitteiden saavuttaminen on helpompaa budjetin avulla. Budjetti auttaa hahmottamaan mihin yrityksen rahat menevät ja olisiko esimerkiksi mahdollista investoida uuteen kalustoon tai rekrytoida lisää henkilökuntaa.

Pienenkin yrityksen kannattaa tehdä budjetti ja seurata sitä. Talouden suunnittelu auttaa maksuvalmiuden ja kannattavuuden seurannassa. Yrittäjän on hyvä pysähtyä miettimään tulevaisuuden suunnitelmia ja yrityksen keskeisiä lukuja yhdessä taloushallinnon ammattilaisen kanssa.

Budjetointi aloitetaan usein myyntibudjetin laatimisella ja tulevan liikevaihdon hahmottamisella, sen jälkeen hahmotellaan yrityksen menot. Budjetin laadinnassa käytetään apuna liiketoimintasuunnitelmaa eli tulevaisuuden suunnitelmat ja tavoitteet on hyvä miettiä ennen budjetoinnin aloittamista.

Budjetoinnista ei tarvitse tehdä raskasta prosessia.

Ota meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä, niin katsotaan teille paras tapa laatia budjettia yhdessä. Parhaiten meihin saat yhteyden sähköpostilla info@controllerit.fi tai puhelimitse Janita Hytönen 0405092237.

PALVELUT

Tutustu myös muihin palveluihimme

Käyttämällä asiantuntijaa säästät omia resurssejasi ja voit kohdentaa omat erityisosaamisesi yrityksellesi tuottavaan työhön ja sallia itsellesi helpon ja mukavan työympäristön ilman ylimääräistä stressiä.

Automatisoitu kirjanpito

Taloushallintopalveluidemme avulla kirjanpitosi on aina hoidettu ammattitaitoisesti ja ajan tasalla. Kirjanpito toimii pohjana usealle talousraportille, jonka pohjalta tehdään suuriakin päätöksiä. Meidän taloushallintopalveluiden avulla vältyt yllätyksiltä ja pysyt aina kartalla siitä, mitä mitkäkin tunnusluvut tarkoittavat.

Laskutus ja myyntireskontra

Laskutus ja myyntireskontran jättäminen meidän osaaviin käsiin säästää yrittäjän oman työpanoksen arvokkaampaan, tuottavaan työhön. Laskutuksen ja myyntireskontran hoitaminen on meidän ydinosaamistamme ja palvelun ulkoistamisen avulla yrittäjän ei tarvitse palkata erikseen reskontran hoitajaa.

Palkanlaskenta­palvelut

Ulkoistamalla palkanlaskentapalvelusi meidän hoidettavaksi säästät omaa aikaasi tuottavaan työhön sekä vältyt turhilta virheitä. Palkanlaskenta-palvelumme ansiosta käytössäsi on aina tuoreimmat tiedot palkkahallintoon ja työsuhteisiin liittyen toimialastasi riippumatta.

Yritysneuvonta

Eri toimialoihin ja yritysmuotoihin ulottuva kokemuksemme yritystoiminnasta tarjoaa asiakkaidemme käyttöön myös erilaisia projektiluonteisia konsultointipalveluita ja neuvontapalveluita tilinpäätöskonsultoinnista aina isoihin projektikokonaisuuksiin saakka.

Budjetointi

Budjetti on yrityksen varoihin liittyvä toimintasuunnitelma, joka kertoo mistä rahat tulevat sekä mihin ja kuinka paljon sitä voidaan käyttää kuluvan budjettikauden aikana, joka voi yrityksesi liiketoiminnasta riippuen olla joko esimerkiksi tilikausi, kvartaali, kalenterikuukausi tai pitkäaikainen, muutaman vuoden jakso.

Yrityksen perustaminen

Moni aloitteleva yrittäjä tarvitsee apua jo yrityksen perustamisessa. Me olemme apunasi mielellämme jo aivan matkasi ensiaskeleissa. Tarvitset sitten apua itse yrityksen perustamisessa, liiketoimintasuunnitelman laatimisessa tai rahoitusmahdollisuuksien kartuttamisessa, me olemme kumppanisi!

Scroll to Top